restaurace

Bezmasá nabídka vybrané restaurace byla téměř nulová (pokud nepočítáme předkrmy), ale zachránil to grilovaný pstruh. V kraji rybníků, proč ne? Grilovaný pstruh s čerstvými bramborami a pažitkou. Nevím, jestli se v jídelním lístku nespletli a nemělo se to jmenovat

Grilovaný pstruh s bramborami a čerstvou pažitkou.

Protože s naservírovanými bramborami se slovo “čerstvý” spojit rozhodně nedalo. Spíše bych je obdařila pojmy – podivná lednicová pachuť a podivná barva.

Požádala jsem číšníka, aby mi přinesl brambory, kterým bych čerstvé říkat mohla. Požádala jsem ho s úsměvem a pozitivně! Jak jinak v kraji rybníků a nikoliv brambor, kde bramborám rozumět nemusejí.

Uběhlo pět minut, deset a číšník nikde. Přemýšleli jsme, jestli brambory vaří. Po zhruba 15 minutách se konečně vrátil. Vítězoslavně mi předal mi talíř s novým kopečkem brambor a upozornil mě, že jsou z naprosto stejného zdroje, jako ty, které jsem vrátila. V obou případech jde o brambory čerstvé a jiné tu nikdy nenabízeli.

Ochutnala jsem a musela jsem mu dát zapravdu. O stejnou várku brambor šlo. Rozdíl byl jen v tom, že nová dávka byla velmi horká, snad pořádněji ohřátá v mikrovlnné troubě a řádněji přelita máslem. Barva i podivná pachuť zůstaly. Spolehla jsem se tedy na silnou vrstvu tuku, coby konzervant, a s nadějí, že se nic nestane, jsem část brambor snědla, abychom tuto šarádu měli za sebou.

Při placení jsem plně respektovala částky v jídelním lístku (konkrétně můj pstruh s bramborami: 190 Kč). O spropitném tu nemohla být řeč. A nestalo by se tak ani  v případě, kdybych měla v baťůžku sto tisíc korun v českých bankovkách. I v obyčejné školní jídelně by to dokázali uvařit líp a za poloviční cenu.

Zážitek z jídla je samozřejmě individuální parametr. Pachutě, které jeden vnímá negativně, mohou u jiného vzbudit nadšení. Ale v každém případě, pokud nepřemýšlíme v režimu “levného jídla”, ostře vnímáme kvalitu a jen za tu jsme ochotni zaplatit.

Inspirace pro budoucí milionáře:

Pokud si můžete dovolit dražší menu (třeba za 680 Kč), užijte si to! Předem ale ověřte, že vám to z hlediska kvality dává smysl. To, že na to máte, přece neznamená, že jste blbec!

TIP

U pětihvězdičkového hotelu kvalitu lehce posoudíte z obsahu snídaňového bufetu. V našem případě bych do toho rozhodně šla (vynikající domácí dorty a zákusky a také dva druhy polévek.)

Dovolená v pětihvězdičkovém hotelu.
Den druhý. Mimozemské civilizace.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..